Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας: 15/7/2015

Νίκος ΒούστροςΓράφει ο Νίκος Βούστρος

Συνθήκες ανοιχτής σύγκρουσης στο κυβερνών κόμμα, ή μάλλον η δημόσια ανακοίνωση μιας από καιρό υποβόσκουσας σύγκρουσης. Η “σύγκρουση” εκτός από πολιτική είναι και ιδεολογική, καθώς τα δύο μέρη απέχουν τόσο ώστε να μοιάζουν σχεδόν δύο διαφορετικά κόμματα.

Με δεδομένο ότι δεν παραδίδουν βουλευτικές έδρες, προσπαθούν να δημιουργήσουν το μέγιστο πρόβλημα για τον πρωθυπουργό, ελπίζοντας ότι θα εκφράσουν και θα κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά το νέο αντι-αριστερο-μνημονικό χώρο.

Εκτιμώ ότι δεν θα πετύχει η στρατηγική της πλατφόρμας λόγω της ταύτισης με το εθνικό νόμισμα. Διατυπώνω δε την πρόβλεψη ότι στις επόμενες εκλογές (πολύ σύντομα) η αρ. πλατφόρμα θα περιορίσει κατά πολύ δυνάμεις – η όλη ρητορική της μπορεί να κολακεύει τους ριζοσπάστες, αλλά έχει τρομάξει το “μεσαίο χώρο” …

Ο πρωθυπουργός προφανώς δεν έχει πει την τελευταία του λέξη και κατά πάσα πιθανότητα αμέσως μετά την ψήφιση απόψε (η οποία είναι σίγουρη λόγω ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙΟΥ) θα προχωρήσει σε παραπομπή στα όργανα για διαγραφή (για να μη πάρει ο ίδιος την ευθύνη της ρήξης) και σαφώς και κυβερνητικό ανασχηματισμό. Αν όχι απόψε, αύριο είναι σίγουρο.

Οι ΑΝ.ΕΛ. ψηφίζουν “τα πάντα” αλλά δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για το πως θα πάνε στις εκλογές.

Η ΝΔ συνεχίζει τη στρατηγική αναμονής, παρουσιάζοντας “υπεύθυνο” και “φιλοευρωπαϊκό” πρόσωπο, εμφανιζόμενη διαρκώς ότι μεριμνά για τα εθνικά συμφέροντα – στην πραγματικότητα περιμένει την αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε σε συνδυασμό με το νέο αρχηγό να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία (ίσως και την πρώτη θέση).

ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ εμφανίζονται ως εγγυητές της συμφωνίας, με στρατηγική είτε συμμετοχής στην κυβέρνηση (κυρίως ΠΟΤΑΜΙ) είτε φιλοτέχνησης υπεύθυνου & “μεταρρυθμιστικού” προφίλ ώστε με την προκήρυξη των εκλογών να προσπαθήσουν να κερδίσουν απογοητευμένους κεντρώους – κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.

Γενικότερα, η κατάσταση είναι εντελώς ρευστή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά τους τελευταίους μήνες. Τα πράγματα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν με ταχύτατους ρυθμούς σήμερα και αύριο.

Εν αναμονή της ψηφοφορίας λοιπόν!

Ν.Β.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *