Αφού διαφωνεί ο κ. Στουρνάρας, αυτό είναι που πρέπει να γίνει…

Γράφει ο Νίκος Βούστρος

«Διαφωνώ με τις συνεταιριστικές τράπεζες, απέτυχαν στην Ελλάδα» (Στουρνάρας)

Η λύση σε ένα από τα βασικότατα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι αυτό ακριβώς με το οποίο διαφωνεί ο κ. Στουρνάρας: Πολλές μικρές συνεταιριστικές τράπεζες, πολυμετοχικές, αν είναι δυνατόν και με κοινωνικό πρόσημο.

Είναι το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να εξαναγκάσει το απατηλό τραπεζικό σύστημα της χώρας μας να συμμορφωθεί και σταματήσει επιτέλους τις δόλιες και καταχρηστικές πρακτικές του, πρακτικές οι οποίες κοστίζουν δισεκατομμύρια στον Έλληνα πολίτη και στο ελληνικό δημόσιο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις ληστρικές ανακεφαλαιοποιήσεις, αλλά σε αυτά που κλέβουν καθημερινά με δεκάδες αστεία προσχήματα, από “έξοδα φακέλου”, προμήθειες, πανωτόκια και όλα τα υπόλοιπα τα οποία είναι πάρα πολύ καλά γνωστά σε όποιον έχει την ατυχία να επιχειρεί σε αυτή τη χώρα…

Λογικό να διαφωνεί ο κ. Στουρνάρας, του χαλάνε τη “σούπα” οι συνεταιριστικές… Δεν αφήνουν τους αγαπημένους του τραπεζίτες να δημιουργήσουν μονοπώλιο και να κλέβουν ακόμα πιο απροκάλυπτα, πράγμα που φιλότιμα προσπαθούν πολλές δεκαετίες τώρα…

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρό για την κυβέρνηση:

  • Ας καταθέσει νομοθεσία με την οποία να απλοποιεί την ίδρυση συνεταιριστικών τραπεζών
  • Ας μειώσει δραστικά τα όρια ιδίων κεφαλαίων για τις συνεταιριστικές τράπεζες από το εξωφρενικό ποσό των 6 εκ. ευρώ που είναι σήμερα, σε λίγες χιλιάδες ευρώ – Το σημερινό καθεστώς απλά απαγορεύει την ίδρυση συνεταιριστικών τραπεζών…
  • Να αφαιρέσει το σκανδαλώδες προνόμιο της ελεγκτικής αρμοδιότητας του τραπεζικού συστήματος από την Τ.τ.Ε. και να το αναθέσει σε κρατική υπηρεσία – δεν είδαμε να προλαμβάνει – ούτε καν να αντιμετωπίζει – κανένα τραπεζικό σκάνδαλο η Τ.τ.Ε. τα προηγούμενα χρόνια.

Και φυσικά, να ζητήσει τη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο, το οποίο αμέσως θα σαμποτάριζαν με κάθε τρόπο οι δανειστές…. Τότε θα βλέπαμε ποιος είναι με τους Έλληνες και ποιος με τους τραπεζίτες…

Αλήθεια, έχει υπόψη ο κος Διοικητής της Τ.τ.Ε. ότι στο εξωτερικό το κίνημα της Συνεταιριστικής Τραπεζικής είναι ακμαίο;

Ας του επισημάνουμε μερικά ενοχλητικά για τον ίδιο δεδομένα, τα οποία κάνει πως δεν θέλει να γνωρίζει.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι συνεταιριστικές τράπεζες διαθέτουν, με στοιχεία του 2016, σήμερα είναι πολύ βελτιωμένα:

  • 58.000 καταστήματα
  • 3,61 τρισ. Ευρώ (!!!) καταθέσεις
  • 7,12 τρισ. Ευρώ συνολικά Ενεργητικά
  • Εξυπηρετούν ετησίως 209 εκατομμύρια πελάτες στην Ε.Ε.
  • Πανευρωπαϊκά το μερίδιο αγοράς τους (market share) φτάνει το 20%
  • Σε ορισμένες χώρες της Ε.Ε. οι συνεταιριστικές τράπεζες χρηματοδοτούν το 30% των μικρο/μεσαίων επιχειρήσεων

Αλλά μάλλον ο κος Διοικητής, θα γνωρίζει καλύτερα, καθώς η  Crédit Agricole που είχε αγοράσει την πάλαι ποτέ κραταιά Εμπορική Τράπεζα, η οποία είχε την ατυχία να διοικηθεί με …παταγώδη αποτυχία από τον κ. Διοικητή, είναι …συνεταιριστική…

Ν.Β.