Happy birthday μνημόνιο!

Γράφει ο Νίκος Βούστρος
Δνων Σύμβουλος Αλφαστάρ
Ειδικός επικοινωνίας & τεχνολογίας

Νίκος ΒούστροςΈγραφα σε προηγούμενο άρθρο μου (Οι «Αγιάννηδες» της διπλανής πόρτας και οι δυό Ελλάδες της κρίσης): “Η χώρα μας μετράει πέντε πολύ δύσκολα χρόνια οικονομικής κρίσης. Στα χρόνια αυτά ακούσαμε πολλά – όχι πάντα αληθή ή ακριβή, γεμίσαμε επίδοξους σωτήρες οι οποίοι παρέλαζαν κυριολεκτικά μπροστά μας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από τότε, πλειοδοτώντας σε παροχές και αντιμνημονιακή επαναστικότητα προεκλογικά, για να μετατραπούν άλλοι ταχύτατα και άλλοι βραδύτερα, σε θλιβερούς συνεχιστές της κατάστασης εκείνης την οποία μανιωδώς κατήγγειλαν νωρίτερα…”

Σήμερα λοιπόν, είναι μια μέρα ορόσημο: Το παλιό γνωστό μας μνημόνιο (με τις τροποποιήσεις του φυσικά) έχει τα …γενέθλια του. Σαν σήμερα ήταν, πριν πέντε ακριβώς χρόνια όπου με …θριαμβευτικό τρόπο μας ανακοινώθηκε η προσφυγή μας στο “μνημόνιο” και τους μηχανισμούς του. Μάλιστα, για να περάσει “αναίμακτα” από το καθεστώς της εποχής, παρουσιάστηκε επικοινωνιακά σαν μια αναπόφευκτη μεν λόγω της ανάγκης μας λύση, αλλά βαθιά αλληλέγγυα δανειοδότηση από φίλους και εταίρους της “Ευρώπης” και των “διεθνών θεσμών”.

Παράλληλα, ενώ η όλη προσπάθεια υπογείως συζητείτο επί μήνες, παρουσιάστηκε στο εσωτερικό κάτι σαν ένα μεγαλειώδες και ευεργετικό δάνειο ένα άλλο σχέδιο Μάρσαλπου θα βοηθούσε δήθεν την πραγματική ελληνική οικονομία να ξεφύγει από τα προβλήματα της κρίσης χρέους – δανεισμού του 2009, η οποία ξεκίνησε ως παράγωγη της διεθνούς κρίσης του 2008 λόγω της αμερικανικής κρίσης των εκεί στεγαστικών τραπεζών.

Φυσικά, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τον Έλληνα πολίτη, το μόνιμο υποζύγιο δηλαδή που φορτώνεται διαχρονικά στην πλάτη του τις αμέτρητες ανοησίες των πολιτικών του και κυρίως των διαπλεκομένων συμφερόντων που τον καταδυναστεύουν δεκαετίες τώρα.

Υποτίθεται, ότι θα ερχόταν μια μεγάλη οικονομική βοήθεια, μαζί με την οποία, βρε αδελφέ, θα μας βοηθούσαν αυτοί οι καλοί, φιλέλληνες και φιλάνθρωποι τύποι των τραπεζών και των θεσμών να λύσουμε και τα “διαρθρωτικά μας προβλήματα” και γενικώς, να μας κάνουν ένα …εκσυγχρονισμό τέλος πάντων, γιατί ως γνωστόν είμαστε και κακομαθημένοι τεμπέληδες φοροφυγάδες, στο κάτω κάτω.

Αυτή ήταν η κυρίαρχη προπαγάνδα της εποχής και μεταξύ μας, δεν έλλειψαν οι αφελείς που το πίστεψαν.

Λίγο το ότι μας αρέσουν τα εύκολα συμπεράσματα και οι αφορισμοί, λίγο το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας που μας κάνει να ξεχνάμε την ευθυκρισία και την επιστημονική ανάλυσηστο σπίτι, λίγο που έχουμε αυτή τη διαχρονική ελληνική φαντασίωση το να περιμένουμε δηλαδή το μεγάλο …γκουρου – σωτήρα που θα μας σώσει, δεν θέλαμε και πολύ να τα πάρουμε στα σοβαρά αυτά τα πράγματα…

Ποια όμως ήταν η πραγματικότητα;

… ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ …

Η πραγματικότητα ήταν ότι το “μνημόνιο κατανόησης” (memorandum of understandment) ήταν μόνο ή μια όψη του νομίσματος, η οποία μάλιστα υιοθετούσε (για “ξεκάρφωμα”) και ορισμένες βελτιωτικές για την οικονομία προτάσεις, παράλληλα με τις άπειρες κυριολεκτικά ρυθμίσεις σε όφελος και για διασφάλιση των δανειστών. Παράλληλα, οι δανειστές για να διασφαλιστούν απόλυτα επέβαλλαν και την εντελώς λεόντεια δανειακή σύμβαση με επαχθέστατους για εμάς όρους, υπαγόμενη μάλιστα στο …αγγλικό δίκαιο (ή άλλη όψη εκείνου του επαίσχυντου “νομίσματος”)!

Αυτά βέβαια, λίγο πολύ έχουν γίνει γνωστά και τελικά εκτός από την πολιτική και οικονομική ιστορία, λίγο ενδιαφέρον έχουν για το σήμερα και κυρίως για το μέλλον αυτής της χώρας. Αυτό που αξίζει κανείς να μελετήσει και να αποτιμήσει, είναι το που έφτασε η ελληνική οικονομία και ο έλληνας πολίτης μετά 5 μνημονιακά έτη.

Αντί άλλου σχολιασμού, ας δούμε τα πρωτότυπα στοιχεία, τα οποία είναι τόσο εύγλωττα που πραγματικά δεν χρειάζονται περισσότερη ανάλυση:

  • Α.Ε.Π. 2010 :  226,20 δισ. Ευρώ – Α.Ε.Π. 2014 : 179,08 δισ. Ευρώ * Μείωση ΑΕΠ 46 δισ. ευρώ (!!!) , περί το 30% συρρίκνωση – μία από τις μεγαλύτερες απώλειες εθνικού πλούτου όλων των εποχών και όλων των χωρών!
  • ΑΝΕΡΓΙΑ 2014 : 26,1% [μας ξεπερνά μονάχα η …Ναμίμπια, η Υεμένη, η Μοζαμβίκη και άλλες αφρικανικές δυνάμεις!]
  • Μείωση μισθών ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ τομέα κ.μ.ο. στην πενταετία, 50% (!!!!) [πηγή: ΙΝ.Ε. – ΓΣΕΕ – 10/2014]
  • ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ και διατρέχοντες κίνδυνο φυλάκισης & κατάσχεσης πάνω από 500.000 επαγγελματίες
  • 230.000 επιχειρήσεις έκλεισαν350.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν [πηγή: ΓΣΕΒΕΕ – 9/2014]
  • Μέσος όρος μείωσης τζίρου στις επιχειρήσεις: 75% [πηγή: ΓΣΕΒΕΕ – 9/2014]
  • Χρέος ως προς ΑΕΠ 2014 : 171% (!!!) [πηγή: ΕΛΣΤΑΤ]

Άρα λοιπόν, αυτό που προκύπτει ανάγλυφα από τα παραπάνω, είναι ότι οι κατάπτυστες αυτές μνημονιακές συμφωνίες υπήρξαν μόνο και μόνο για να “ξεφορτωθούν” οι ξένοι ιδιώτες δανειστές τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούσαν, να μετατρέψουν δηλαδή το χρέος μας σε διακρατικό, από ιδιωτικό που ήταν μέχρι τότε. Να φορτώσουν το πρόβλημα από τις ξένες τράπεζες και τα κοράκια των αγορών, στους ελληνες πολίτες!

Παράπλευρη απώλεια φυσικά η καταστροφή που επέβαλλαν στην ελληνική κοινωνία… όπως όλοι πια καλά γνωρίζουμε από την προσωπική ή οικογενειακή μας εμπειρία.

Το καλύτερο όμως, σας το κρατώ για το τέλος: Τι λέει μια ανάλυση του ανεξάρτητου οργανισμού Jubilee Debt (Αγγλία) για το χρέος μας;

ΟΤΙ ΤΟ 92% ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ “ΔΑΝΕΙΩΝ” ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ !!! 

Αναλυτικά η έκθεση εδώ: http://jubileedebt.org.uk/wp-content/uploads/2015/01/Six-key-points-about-Greek-debt_01.15.pdf

Μεταφέρω επίσης τη σχετική ανάλυση του Λ. Βατικιώτη για το θέμα: “Το συνολικό ποσό που έχει εισρεύσει, τυπικά, στην Ελλάδα από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον Μάιο του 2010, μέχρι τέλος του 2014, ήταν 252 δισ. ευρώ, σε ένα σύνολο χρέους που στα τέλη του 2014 έφτανε στα 317 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 252 δις ευρώ που χρεώθηκαν στα βιβλία του ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, 149,2 δις. ευρώ (δηλαδή η μερίδα του λέοντος) κατευθύνθηκαν στην αποπληρωμή παλιότερων χρεών. 48,2 δις. ευρώ διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο του Προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων τον Φεβρουάριο του 2012 και 34,5 δις. ευρώ ήταν τα διάφορα «γλυκαντικά» που δόθηκαν στους ιδιώτες κατόχους ομολόγων για να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση. Άθροισμα όλων αυτών, 231,9 δις. ευρώ ή το 92% των χρημάτων που δανείστηκε η Ελλάδα για να σωθεί, υποτίθεται. Αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη ωστόσο είναι ο υπερδανεισμός της Ελλάδας κι η βαθύτερη υποδούλωση της στους δανειστές, μέσω της κρατικοποίησης του δημόσιου χρέους!”

Κατά τα άλλα, HAPPY BIRTHDAY MNHMONIO !!! 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *