Σχόλιο ημέρας 11/4/2016: “Διαπραγματεύσεις” αλλά όχι εξελίξεις

Νίκος ΒούστροςΗ συμφωνία με τους δανειστές για τα νέα μέτρα είναι ακόμα μακριά. Το μόνο που έχει συμφωνηθεί είναι νέοι φόροι και περικοπές, άγνωστου ακόμα συνολικού ποσού – σαφώς άνω των 6 δισ. Στα υπόλοιπα ζητήματα (κόκκινα δάνεια, αφορολόγητο κλπ) υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση, διότι οι δανειστές επιλέγουν και πάλι τη γνωστή τακτική να αυξάνουν διαρκώς τις απαιτήσεις τους.

Παράλληλα, οι δανειστές υιοθετούν τη στρατηγική των “καθυστερήσεων” – ως γνωστόν αυτό ευνοεί το δανειστή ο οποίος μπορεί να περιμένει όσο θέλει – ο δανειζόμενος έχει το πρόβλημα… Το χρονικό όριο αυτού του κύκλου επαφών στην Αθήνα, λήγει σήμερα 11/4, διότι αύριο φεύγουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, καθώς την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η εαρινή συνάντηση των συντελεστών του ΔΝΤ στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθούν όλοι οι δανειστές (ΔΝΤ+Ευρωπαίοι).

Κατά τα άλλα, τραγική η κατάσταση στην Ειδομένη, ακόμα περισσότερο μετά τα χθεσινά γεγονότα, όπως και γενικότερα στο προσφυγικό, αλλά ακόμα πιο τραγική στο “κυβερνητικό στρατόπεδο”:

Έντονος ο προβληματισμός σε βουλευτές και στελέχη για το πως θα εμφανιστούν το Πάσχα στις περιφέρειες τους μεν, αποφασισμένο ήδη το “ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ” δε…

Το βασικό επικοινωνιακό επιχείρημα των κυβερνητικών, αυτό των δήθεν ωφελειών της απομείωσης του χρέους, έχει κυριολεκτικά κονιορτοποιηθεί, από πολλές πλευρές, με αποτέλεσμα να έχουν σοβαρό θέμα στο πως θα επικοινωνήσουν τους νέους φόρους…

Πάντως, ΔΕΝ αναμένονται σε καμία περίπτωση πολιτικές εξελίξεις: Η εξουσία είναι μαγνήτης τέτοιος που …δεν σε αφήνει να την αφήσεις, με τίποτα!

Ακόμα και αν χρειάζεται να (ξανα)ψηφίσεις επαχθή (για τους άλλους!) μέτρα!

Η αντιπολίτευση αρκείται στην καταγγελία χωρίς ιδιαίτερες προτάσεις, η μείζονα (ΝΔ) περιμένει να φθαρεί η κυβέρνηση – τύποις ζητά εκλογές, αλλά μάλλον δεν το εννοεί και πολύ…

Η ελάσσονα αντιπολίτευση (*πλην ΚΚΕ), απλώς …προσεύχεται να μη γίνουν εκλογές…

Καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι η είσοδος στην επόμενη βουλή για τους περισσότερους θα είναι από πολύ δύσκολη ως αδύνατη

Μπροστά δε στον κίνδυνο της κοινοβουλευτικής εξαφάνισης, θα δούμε από αταίριαστες ως “παράδοξες”συγχωνεύσεις το επόμενο διάστημα…

Ν.Β.